Zoutstress bij planten

De opdracht

Odette, Sembo, Kawai en ik kregen van Seedvalley de opdracht om een onderzoeksrapport te maken over wat zout met planten doet. Ook moesten wij uiteindelijk met een oplossing komen waarmee wij het kunnen verminderen.  Want door de groeiende wereldpopulatie en klimaatveranderingen komt de teelt van gewassen en daarmee de voedselvoorziening onder druk. Als we willen dat we in 2050 nog voldoende voedsel willen produceren, hebben we planten nodig die beter bestand zijn tegen extreme condities. Wij moesten dus onderzoek doen wat zout met planten doet.

Ons aanpak

Wij gaan deze periode testen wat er gebeurt als plantenleven met hoge zout omstandigheden. Wij geven de planten verschillende hoeveelheden zout en water. 

Hier zie je hoeveel zout en hoeveel water de platen krijgen in de week. 

Planten:  Aantal zout per liter:  Aantal keer water:  Hoeveel water: 
Peter de Zoutvreter  34,5 gram  3 keer  50ml 
Nout met Zout  34,5 gram  1 keer  50ml 
Coole kool  10 gram  3 keer  50ml 
Plemier  10 gram  1 keer  50ml 
Plantenne  0 gram  2 keer  50ml 
Plantartica  0 gram  2 keer  50ml 
Koos de Kool  0 gram  2 keer  50ml 
Koen is groen  0 gram  2 keer  50ml 

In de periode dat de planten aan het groeien waren hebben we van alles bij gehouden: hoeveel bladeren de planten hebben, hoeveel blaadjes zijn er groen, hoe hoog zijn de planten etc. Als de halve periode voorbij is gaan we naast de koolplanten die zout water krijgen zeekraal planten(dit heeft iets langer geduurd omdat we geen zeekraal konden vinden). Vanaf dat moment gingen we kijken of de planten met het zout water even goed gingen presteren als de planten zonder zout in het water. De zeekraal is een plant die zout uit het water opneemt. Wij onderzochten wat er gebeurt als je de zeekraal naast de koolplant zet en of de zeekraal het zout uit het water haalt en dat de kool gezuiverd en zoutloos water zal krijgen. Na acht weken hadden we het aantal ml water veranderd omdat de je het water nu eigenlijk aan twee planten zou geven en als je dan 3x 50 ml water zou geven zou dat erg weinig zijn, en zouden de planten als nog dood gaan. De planten krijgen nu 3x in de week 150 ml water 

Oplossing 1

We hadden bedacht om een waterdichte bakvorm te maken onder de planten zodat het regenwater niet gelijk weg is. Om te zorgen dat ze niet verdrinken krijgen ze nog best wel wat ruimte onder de wortels. Als er te veel water is loopt het over de rand, zo verdrinkt de plant niet.

De bakvorm is wel onder de grond, dus over de rand loopt het water niet echt. De bakvorm word van de grondsoort leem, die grondsoort is zo goed als waterdicht. In verband met het milieu willen we geen plastic gebruiken. Leem is niet duur: 1000 kilo voor €216

Oplossing 2

Onze tweede oplossing is gebaseerd op een andere plant. Toen we onderzoek aan het doen waren kwam één van onze groepsleden op het spoor van een plant die erg goed onder zoutomstandigheden kan leven. De kool kan dat minder goed. Dus we laten de eerste helft van de periode de kool onder zoutomstandigheden laten leven en kijken we hoe ze er mee om gaan. De tweede helft van de periode plaatsen we naast de kool een zeekraal en kijken we of de kool nu beter gaat functioneren. Onze kolen krijgen nu 50ml water, als je een plant naast de kool plant moet je er natuurlijk wel opletten dat de planten genoeg water krijgen. Als je 2 planten 50ml water zou geven zou dat heel weinig zijn. Daarom gaan we uitzoeken hoeveel water we dan moeten gaan geven aangezien we de planten andere hoeveelheden in de week geven. Zie de tabel in het stukje uitleg en experiment. 

We geven de planten nu 3x in de week 150ml water. Zie de tabel voor vruchtbaarheid per ms/cm.

Je ziet dat dat de grond van  Nout met Zout vruchtbaarder is dan de grond van Plmier. Wij denken dat dat is omdat de zeekraal ook aan een bepaalde manier van fotosynthese doet. En hoe meer zout het zeekraal krijgt hoe vruchtbaarder de grond word. Er is alleen 1 ding in de tijd dat de planten naast de zeekraal stonden is de plant Plmier beter gaan groeien. Dit is raar omdat de vruchtbaarheid van die grond minder goed was. We weten dus niet waardoor dat komt.